camino 07 01

Ontmoeting en verbinding aangaancamino 07 02

  • Aandacht
  • Contact
  • Verbinding met de omgeving
  • Onderzoekende open houding
  • Onbevangen waarnemen
  • Aansluiten bij de ander
  • Zie de behoefte achter het gedrag
  • Onvoorwaardelijke relatie

Wederkerigheid

Vertel het me en ik zal het vergeten
Laat het me zien en ik zal het onthouden
Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken

Confucius

Inleiding

In het vorige hoofdstuk heb je gekeken naar ‘Wie is deze mens?’ In dit hoofdstuk gaat het over contact en verbinding met deze mens. Om aan te sluiten bij het kind of de cliënt moet je hem of haar begrijpen. Kun je aanvoelen wat de ander ervaart en dan helpen in wat de ander nodig heeft? En lukt dat elke keer vrij, open en onbevangen?

Als je naar je werk toe gaat, dan stap je met bewustzijn in de wereld van je cliënten. Je wilt bij hen aansluiten, ze ontmoeten. Je ritme en tempo pas je daar op aan. Je vraagt je af welke hulpvraag deze persoon vandaag heeft. Je eerste stap daarbij is dat je je bewust wordt van jouw verbinding met deze persoon. Deze verbinding ga je open en bewust aan. Om dat te kunnen, laat je onderweg naar je werk de dingen los die je thuis bezighouden.

Hoe begin je je werkdag? Lukt het om ruimte in jezelf (innerlijke ruimte) te maken en je aandacht op je werk te richten?

Wat is ontmoeting en verbinding aangaan?

In dit hoofdstuk gaan we in op hoe je de ontmoeting en verbinding kunt aangaan. Maar wat is verbinding en ontmoeting eigenlijk?

Ontmoeting is in het kort gezegd: een moment waarbij twee of meer mensen samen komen. Het is het moment waarop je bij elkaar komt en elkaar echt ziet.

Verbinding is een diepere connectie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het is contact van hart tot hart, waarbij je zowel kan geven en ontvangen zonder oordeel.

In dit hoofdstuk gaan we er nader op in hoe je de ontmoeting en verbinding aangaat in de praktijk en waarom het belangrijk is.

Wederkerigheid

Ontmoetingen hebben invloed op wie je bent en hoe je je ontwikkelt. Ontwikkelen doe je niet alleen: je doet het met anderen samen. Verbinding ontstaat alleen als je voelt dat je er écht mag zijn. Verbinding is geven en ontvangen zonder oordeel: het gaat ook over wederkerigheid. Sta open voor wie de ander is. Sta toe dat de ander jou mag raken. Probeer ook van die ander te leren, zodat er wederkerig contact ontstaat.

Voor verbinding heb je twee personen nodig: jou en het kind of de cliënt. Maar het contact begint bij jou. Jij staat open voor de ander. Als je verbinding hebt en je ontmoet de ander, dan ervaar je wederkerigheid. Dit komt in onderstaand voorbeeld mooi naar voren.

Begeleider: Ik kan genieten van het contact en de verbinding met cliënten. Dat kan ik goed ervaren als ik na een vakantieperiode de cliënten weer ontmoet. De cliënten reageren blij als ze mij weer zien. Ik ervaar dat dit andersom ook zo is, dat dit wederkerig is. Op deze momenten weet ik en voel ik waarom ik dit allemaal doe. Dat is voor mij betekenisvol. Ik word daar zelf ook blij van. Het geeft voor ons beiden voldoening en plezier.

Om een verbinding aan te gaan met een cliënt, is het belangrijk om de cliënt of het kind te accepteren zoals hij of zij is. De liefdevolle acceptatie van jouw cliënten kun je versterken en verder ontwikkelen. Je leert om opmerkzaam te worden op wat anders is ontwikkeld bij deze persoon. Dit doe je door interesse en belangstelling te tonen voor het bijzondere, het anders zijn van je cliënten. Je kunt je verwonderen hierover. 

Voor de methodische stappen van 'Ontmoeting en verbinding aangaan' klik je door naar de methode

Lukt het jou om bij al jouw cliënten open en onbevangen de verbinding aan te gaan? Lukt het je om hem écht te accepteren zoals hij is? Wat is bijzonder bij jouw cliënt? Wat loopt anders dan gebruikelijk? Wat verwondert en verrast jou?

Camino

Met de download link hier onder kun je de Camino in PDF formaat downloaden. Dit betand is 10 Mb groot. Wil je liever de Camino als papieren versie ontvangen? Kies dan de button 'Bestel Camino'.

Download Camino (PDF)Bestel Camino