De antroposofische begeleidingsreis is een dynamisch proces dat steeds doorgaat: van uur tot uur, van dag tot dag. Je bent als begeleider samen met de ander op weg en je ontwikkelt je steeds verder. Je doet in je werk ervaringen op en stelt jezelf steeds vragen zoals: wat zijn mijn talenten, wat ervaar ik in mijn ontmoetingen, hoe word ik zelf actief en creatief, en hoe benut ik de omgeving? In elke situatie kom je deze stappen weer tegen. Elke keer weer. Met jezelf, met de ander. Dit dynamische ontwikkelingsproces is kunstzinnig verbeeld in onderstaand plaatje.

camino 11 01

De ene lijn (de blauwe of de gele) ben jij als begeleider. De andere lijn is de ander. Je bent samen op weg. Beide lijnen zijn mensen op weg. De wegen kruisen elkaar. De rode lijn is de ontwikkelingsrichting.

De ene lijn ben jij als bewuste mens. De andere lijn ben jij als onbewuste mens. Je bent samen op weg. De rode lijn is jouw eigen ontwikkeling. Jouw weg van wie je bent naar wie je kunt worden.

De ontwikkelingsweg gaat naar meer bewustzijn van het grotere geheel, waarin mensen verbonden zijn. Ieder mens ontwikkelt zich verder met zijn mogelijkheden en  beperkingen, en begint steeds opnieuw.

Het staat ook voor de verbinding tussen de mens op aarde en de kosmos, tussen de natuurlijke en de geestelijke wereld.

1. De hele mens ontdekken

Onderin begint de reis: je hebt je rugzak op. Je begeeft je op weg tussen natuur en geest, tussen aarde en kosmos. Je komt mensen tegen met wie je als begeleider te maken hebt en je bent nieuwsgierig wie die ander is. Je leert de ander kennen. En daarbij kom je tegelijk ook jezelf tegen in wie je bent. Je laat je in met jezelf.

2. Ontmoeting en verbinding aangaan

Dan wordt de verbinding intensiever en ga je de ontmoeting aan. Je komt elkaar tegen. Je kruist elkaar. Dat kan ook een confrontatie zijn. Je kunt ook tegen je eigen grenzen aanlopen. Door die kruising verander je zelf, en verdiept zich de ontmoeting. Je kunt je misschien nog beter inleven in de ander en leert jezelf beter kennen. Je hebt door de ontmoeting en in de verbinding nieuwe dingen ontdekt.

3. Samen actief worden

Vervolgens ga je opnieuw je eigen weg door de natuurlijke en geestelijke wereld die voortdurend verbonden zijn. Je helpt een kamer inrichten of een verjaardag voorbereiden. Of je staat met iemand anders in een winkel duurzame producten te verkopen, of je staat met iemand samen op het toneel, of je ondersteunt de cliëntenraad. Daarmee wordt de wereld een stuk groter, want er komen veel nieuwe dingen bij: iemands biografie (levensverhaal) en levensweg waar je stil bij staat; gezonde voeding waarmee je gezondheid en duurzaamheid bevordert; een fantasierijke wereld van een rol die je op het toneel mag spelen; ervoor zorgen dat de stem van de cliënten tot zijn recht komt. En dat is hier belangrijk: dat de ander zich deel voelt van de wereld, meedoet en ervaart dat zijn horizon steeds groter wordt. Je doet mee.

4. Naar het geheel kijken

En vervolgens kom je opnieuw bij elkaar. De wereld is wat groter, het leven is wat rijker geworden. Je horizon wordt wijder. Je gaat misschien vragen naar de samenhang tussen de dingen: tussen voeding en gezondheid, tussen werken en zelfacceptatie, tussen kleuren en stemming, tussen aandacht en ontwikkeling. En mogelijk vind je een samenhang tussen wat je kunt zien en wat onzichtbaar is, tussen een natuurlijke en een geestelijke werkelijkheid. Er is iets te ontdekken dat groter is en dat ons mensen met elkaar verbindt. Dat krijgt voor iedereen andere woorden. Misschien krijg je een teken van eenoverleden persoon. Of je hebt gevoel voor de Aarde als een levend wezen. Misschien krijg je gevoel voor een ‘engel’ die een mens op zijn levensweg begeleidt en mooie en moeilijke momenten brengt. Misschien besef je dat  de individuele ontwikkeling van mensen niet kan eindigen bij de dood. Misschien begin je te horen dat sommige mensen over bovenzinnelijke ervaringen vertellen, bijvoorbeeld als ze in de tuin werken.

En ja, de volgende dag begint de reis opnieuw. Je wordt weer wakker als een gewoon mens, je komt weer diezelfde ander tegen met wie je je opnieuw verbindt en met wie je opnieuw aan de slag gaat. Door elke keer je reis voort te zetten en nieuwe verbanden tussen de dingen te zien en nieuwe dingen te doen, word je sterker. Je voorkomt dat je in vaste patronen terecht komt en je zorgt dat de nieuwsgierigheid blijft. Elke dag opnieuw maak je de reis en word je meer mens.

Camino

Met de download link hier onder kun je de Camino in PDF formaat downloaden. Dit betand is 10 Mb groot. Wil je liever de Camino als papieren versie ontvangen? Kies dan de button 'Bestel Camino'.

Download Camino (PDF)Bestel Camino