camino 06 01

De hele mens ontdekkencamino 06 02

  • Ontdekken wie je bent en worden wil
  • Aandacht voor lichamelijke zorg en vitaliteit
  • Aandacht voor een gezonde leefstijl
  • Aandacht voor het ondersteunen van het sociaal netwerk
  • Aandacht voor de biografie en betekenis geven

Ontwikkelingsgericht

We moeten de mens niet aanspreken op wat hij is.
Dan helpen we de mens niet verder.
We moeten de mens aanspreken op wat hij worden kan.
Dan helpen we deze mens verder.

Goethe

Inleiding

Dit hoofdstuk is een uitwerking van de eerste essentie: ‘De hele mens ontdekken’. In de antroposofische zorg werken betekent nieuwsgierig zijn naar de mensen om je heen en naar jezelf. Je wilt het kind of de persoon die je begeleidt beter leren kennen. Wie ben jij als kind of mens?

De mens zit vol mogelijkheden, beperkingen en ontwikkelingskansen. Als we een mens goed willen begeleiden, dan is het belangrijk om deze mens te begrijpen. Dat begint met het willen ontdekken wie deze mens is. Dit vraagt van ons een voortdurende nieuwsgierigheid. Als wij ons echt voor de ander interesseren, kunnen we de ander beter leren kennen.

Ontwikkelingsgericht werken

Iedereen heeft ook talenten en mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen en een bijdrage te geven. Kijk niet alleen naar de beperking van kinderen of volwassenen. Een mens is geen etiket. Hij is niet alleen puber, autist, agressief of eenzaam.

Voorbeeld: Johan

Op een woongroep woont Johan die elke dag over dingen klaagde. Hij werd al snel door iedereen de ‘klager’ genoemd. Na 10 jaar was het hele team vernieuwd. Maar iedereen was en bleef hem ‘de klager’ noemen.

In bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat een ‘etiket’ (‘klager’) een eigen leven kan gaan leiden. Als iemand jarenlang elke keer ‘klager’ wordt genoemd, dan blijft iemand zich ook naar die rol gedragen. Omdat hij die ‘naam’ elke dag kreeg te horen. Het is daarom ook belangrijk om anderen niet ‘klager’ te noemen. Zie het als een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn naar wat erachter zit. Waarom klaagt deze persoon elke dag? Wat voor persoon is het? En wat heeft deze persoon nodig?

In dit hoofdstuk staat beschreven op welke manier je de cliënt goed kunt leren kennen.

Voor de methodische stappen van 'Heel de mens ontdekken'  klik je door naar methode

Camino

Met de download link hier onder kun je de Camino in PDF formaat downloaden. Dit betand is 10 Mb groot. Wil je liever de Camino als papieren versie ontvangen? Kies dan de button 'Bestel Camino'.

Download Camino (PDF)Bestel Camino